Hva astma betyr for din munnhelse

Visste du at en av 12 har astma?
Denne luftveiene kan øke sjansene for å utvikle hulrom, tannkjøttsykdom og magesår, men med riktig forebyggende tiltak kan du redusere disse risikoene og opprettholde en sunn munn.

Dental helsefare
La oss ta en rask titt på noen av de vanligste tannproblemer som er forbundet med astma og hvordan de oppstår. Også inhalatorer som brukes til å behandle astma, kan irritere munnen på baksiden, noe som forårsaker rødlig lesjon. Hvis ignorert, kan dette området bli smittet. Denne infeksjonen kan spre og påvirke halsen og resten av munnen, ifølge en studie som vises i AGDs generell tannlege.

Tørr i munnen
Personer med astma er mer sannsynlige enn at den generelle befolkningen lider av tørr munn. Dette skyldes at astma begrenser luftstrømmen, noe som gjør folk med tilstanden mer sannsynlig å puste gjennom munnen. Dessuten kan medisiner i inhalatorer tørke ut munnen ytterligere.

Hvorfor er tørr munn et problem?
Spytt hjelper med å vaske bort skadelige bakterier. Når munnen din er tørr, er det lettere for plakk-forårsakende bakterier å bli flere. Dette øker sjansen for dårlig ånde, tannråte og tannkjøttsykdom. Du kan lese mer om dette på tannlege oslo.

Orale sår
Ved å bruke en inhalator kan det irritere det bakre taket i munnen, forårsaker magesår og spenning.

Beskytt deg selv
Følg disse tipsene for å beskytte tennene og tannkjøttet:

Etter at du har brukt inhalatoren, må du skylle munnen med vann. Det er enda bedre hvis du kan børste tennene dine, så prøv å holde tannbørsten hendig.
Hydrater ofte. Drikkevann hele dagen kan motvirke effekten av tørr munn.
Hopp over sukkeret. Kutting tilbake på sukkerholdige matvarer og drikkevarer reduserer sjansen for å utvikle hulrom. Du vil kanskje bytte ut juice og brus for fluorisert kranvann.

Snakk med tannlegen din.
La tannlegen din vite at du har astma og gi opplysninger om hvilken type medisin du bruker. Tannlegen din kan kanskje anbefale strategier for å forbedre oral helse.

Vurder å få en annen inhalator.
Noen typer astma medisiner er forbundet med flere hulrom enn andre. Videre kan inhalatorer til og med inneholde sukker for å gjøre medisinen til å smake søtere. Se om legen din kan hjelpe deg med å finne en inhalator som ikke setter tennene i fare.

Behandle allergi
Astma og allergier går ofte hånd i hånd. Hvis du ofte lider av en tett nese, snakk med tannlegen din om behandlingsmuligheter. Med riktig behandling for allergier, er du mindre sannsynlig å puste gjennom munnen din.
Hold deg på tannhygiene. Vær årvåken om børsting og flossing.

Astma og angst
Astmaangrep kan bli indusert av stressende situasjoner. Hvis tanken på å gå til tannlegen gjør deg nervøs, kan du prøve disse strategiene for å dempe din angst.

Sakte ned og pust.
Fokuser på å puste regelmessig og sakte under tannbehandling. Når du er nervøs, er du mer sannsynlig å holde pusten, noe som reduserer oksygenivået og øker panikk.

Unngå koffein før en tannlegeavtale
Koffein kan øke angst.
Spis et godt måltid. På dagen for avtale, sørg for at du spiser et balansert måltid. Velg protein over sukker for å stabilisere humøret ditt.
Planlegg nøye. Bestill din avtale for en tid på dagen når du er mindre sannsynlig å føle deg rushed. For noen mennesker kan dette bety en lørdag eller en tidlig morgenavtale.

Husk alltid å ta inhalatoren til tanntidsavtalen i tilfelle et astmaanfall.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *