Astma medisin kan kurere parkinsons sykdom?

Når personer med astma har problemer med å puste, kan de komme til en inhalator som inneholder salbutamol, et stoff som utvider luftveiene. Salbutamol kan ha en annen gunstig effekt – beskytter mot Parkinsons sykdom. Personer som inhalerte de høyeste dosene salbutamol var omtrent halvparten som sannsynlig å utvikle den ødeleggende nevrologiske tilstanden som de som ikke tok stoffet, viser en studie.

«Jeg er sikker på at det kommer til å bli et landemerkepapir,» sier nevrolog Joseph Jankovic fra Baylor College of Medicine i Houston, Texas, som ikke var involvert i undersøkelsen.

I Parkinsons sykdom akkumuleres gobs av proteinet α-synuclein i visse hjerneceller og kan drepe dem. Forskere har forsøkt å lage narkotika som raskere elimineringen av proteinet eller hindre at det klumper seg. Neurolog og genomicist Clemens Scherzer fra Harvard Medical School i Boston og kolleger bestemte seg for å prøve en annen strategi. «Vi ønsket å finne et stoff som kunne skru ned produksjonen av α-synuclein,» sier han

For å identifisere lovende forbindelser, vokste teamet menneskelige nerveceller i laboratoriet og testet om mer enn 1100 medisiner, vitaminer, kosttilskudd og andre molekyler endret sin produksjon av α-synuclein. Tre av stoffene som kutter proteinets produksjon, inkludert salbutamol, arbeider ved å stimulere b2-adrenoreceptoren – et molekyl på noen kroppsceller som utløser en rekke effekter, blant annet å slappe av luftveiene. Forskerne fant at disse stoffene ser ut til å endre hvor tett DNA som inneholder a-synuclein-genet spoler, og dermed om genet er aktivt.

Salbutamol er en av verdens mest brukte stoffer, og forskerne lurte på om personer som tok det, hadde mindre sannsynlighet for å få Parkinsons sykdom. «Du må ha svært store reseptbelagte databaser med mange års oppfølging for å gjøre denne analysen,» sier Scherzer. Forskerne fant en slik database i Norge, som holder oversikt over alle legemidler som er foreskrevet for hver av sine 4,6 millioner innbyggere. Sykdommen var sjelden. Omtrent 0,1% av personer som ikke brukte stoffet utviklet Parkinsons sykdom. Hastigheten blant personer som brukte salbutamol var mindre enn 0,04%. Etter at forskerne korrigerte for faktorer som alder og utdanning, bestemte de at nordmenn som hadde tatt salbutamol minst en gang i livet, var omtrent en tredjedel mindre sannsynlig å utvikle Parkinsons sykdom.

Hvor mye beskyttelse salbutamol ga avhengig av doseringen. Sammenlignet med nordmenn som ikke brukte stoffet, var folk som tok de høyeste dosene mellom 2004 og 2007 omtrent halvparten som sannsynlig å få sykdommen i de påfølgende 7 årene. I motsetning til dette, hadde pasienter som tok de laveste dosene bare litt lavere odds for å utvikle Parkinsons sykdom i den perioden, rapporterer forskerne online i dag i Science.

Resultatene er «fascinerende» og «komme ut av det blå,» sier nevrolog Anthony Lang fra University of Toronto i Canada. Imidlertid har han bekymringer om analysen av norske data fordi salbutamols påvirkning av a-synuclein ser ut til å være så kraftig at det er overraskende at vi noen gang ser en Parkinsons pasient med astma, sier han. Gitt at noen mennesker har begge sykdommene, kan andre faktorer som korrelerer med salbutamolbruk, påvirke Parkinsons sykdomsfølsomhet. «Vi må ta med andre mulige forklaringer,» sier han.

Forskere er ikke sikre på den beste måten å utnytte resultatene til fordel for pasientene. Kliniske studier av salbutamol eller relaterte legemidler er en mulighet. Imidlertid er ingen av disse stoffene optimalisert for å komme inn i hjernen, sier nevrologist Andrew West fra University of Alabama i Birmingham. «Narkotika som skal være ideelt for målretting [α-synuclein] har ennå ikke blitt utviklet.»

Scherzer sier at noen kliniske forsøk er «noen år unna.» Han bemerker at 16 nyere studier av potensielle Parkinsons sykdomsbehandlinger har mislyktes. Han og hans kolleger vil ikke ha nr. 17.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *